CASA familiedag 2017

Participatie, medezeggenschap en eigen regie zijn enkele woorden die tegenwoordig veel binnen de zorg gebruikt worden. Maar wat betekent dat voor ons en hoe gaan we ermee om binnen stichting Casa-Gemert?

Om dit te ontdekken hebben het team van begeleiders  en de ouders apart van elkaar en gezamenlijk een aantal trainingen gevolgd met als thema ‘familiezorg’ en ‘werken in de zorgtriade’ onder leiding van  een trainster van het Expertisecentrum Familiezorg

Onomstotelijk kwam vast te staan dat begeleiders de inbreng van ouders en verwanten hard nodig hebben om goed in te kunnen spelen op de zorgvraag en behoefte van de bewoners. Ook bleek uit de gesprekken  dat ouders ervan uit gaan dat de “thuissituatie” als vanzelfsprekend overgenomen wordt in de nieuwe woonomgeving. De bewoner op zijn/haar beurt gaat ervan uit dat bij het zelfstandig wonen hij of zij de eigen regie in handen heeft.

Kortom, er zijn bij alle partijen verwachtingen. En die worden niet altijd uitgesproken. Maar ze zorgen er wel voor dat er verschillen van meningen en inzichten ontstaan. Deze staan een goede begeleiding in de weg.

Gelukkig kunnen we na de trainingen concluderen dat we met z’n allen op de goede weg zitten. Binnen stichting Casa-Gemert wordt gewerkt in de zogenaamde zorgtriade. Hierin werken bewoner, verwanten en begeleider op een gelijkwaardige basis nauw samen. Met maar één doel voor ogen: het streven naar geluk van onze bewoners.

Wat geluk betekent is voor ieder persoon anders. Voor de een is het een lekkere maaltijd, voor de ander  veiligheid en geborgenheid In de laatste trainingssessie is hier ruim aandacht aan geschonken. Wat we binnen Casa verstaan onder geluk is inzichtelijk gemaakt en vastgelegd in ‘kunstwerkjes’ die in elkaar zijn gezet door de bewoners, samen met hun eigen familie en begeleider.

Bijgaande foto’s geven een impressie van die dag.